Social media kan een prima kanaal zijn voor hoge betrokkenheid en een groot bereik onder je doelgroepen. Met een goede contentstrategie en contentmarketing kun je daar optimaal gebruik van maken. Contentmarketing is een echte hype, je kunt geen blog of website over marketing openen zonder dat er iets over geschreven is. En eigenlijk is het ook logisch want met goede contentmarketing kun je veel bereiken: grotere naamsbekendheid, betere vindbaarheid, thought leadership, verbeterde klant-loyaliteit en meer conversie.
Rendement uit contentmarketing valt tegen?
Sommige merken hebben hun contentmarketing al goed voor elkaar. Voorbeelden daarvan zijn Coca Cola, Albert Heijn en Nike. Maar er zijn ook veel bedrijven die vastlopen en (nog) geen goed rendement uit hun contentmarketing halen. Sterker nog, minder dan 40% van de B2B en B2C marketeers vinden hun contentmarketing programma’s effectief, volgens een rapport van het Content Marketing Instituut.
Contentmarketing is meer dan alleen zenden
Waarom is het dan zo lastig om met goede content de aandacht van (potentiële) klanten vast te (blijven) houden? Veel ervan lijkt nog te zijn gericht op aandacht trekken en niet op aandacht vasthouden. Om mensen te verleiden zich te abonneren op een blog, of social media kanaal, is er meer nodig dan alleen een pakkende slogan of een slimme actie. Dus ook met alleen updates rondom een bedrijf of product kom je niet ver.
Langdurige relatie met klanten opbouwen
Goede content is bedoeld om een langdurige relatie met klanten of relaties op te bouwen. Het moet nuttig zijn. Of het moet een verhaal vertellen en echt toegevoegde waarde bieden. Daarbij moet je als organisatie ook consequent zijn in het bijhouden. Want als een klant eenmaal interesse toont, moet je blijven investeren. Hoe blijf je die klant boeien en inspireren? Hoe pak je dat aan en hoe maak je contentmarketing tot een succes?
Contentmarketing als onderdeel van totale online strategie
Maak contentmarketing onderdeel van de totale online strategie. Daarin staat al omschreven wat de ambitie is. De content strategie is een doorvertaling daarop. Stel vervolgens een plan op en sta stil bij de volgende vragen: Wat wil je bereiken? Welke doelstellingen heb je? Welke doelgroep(en) wil je benaderen? Welke thema’s en verhalen vinden zij interessant? Via welke kanalen en met welke middelen kun je hun interesse wekken? En als laatste, wie gaat het uitvoeren?
Het begint met de juiste mensen
Investeren in goede tekstschrijvers, content creators, een dedicated contentmarketeer of een content redactie is een goede stap. Zij hebben de tijd en de vaardigheden om echte verhalen te creëren. Want contentmarketing is niet iets wat je er zomaar even bij kan doen. Daarnaast zijn er ook veel creatieve en strategische bureaus gespecialiseerd in contentmarketing. Het helpt echt om dit onder begeleiding van een goed bureau op te pakken.
Spreek de taal van je klant
Maar hoe kom je er nu achter wat je doelgroep of klanten echt boeit? In eerdere artikelen heb ik geschreven hoe je voor een optimale klantbeleving kunt zorgen door de klant centraal te stellen en gebruik te maken van customer journey mapping. Dus door je klant echt goed te kennen. Dat is voor contentmarketing niet anders. Ga met ze in gesprek en kom erachter wat hen beweegt en inspireert.
Doelen bepalen, meten en bijsturen
Een ander veel voorkomend probleem met contentmarketing is dat het soms niet duidelijk is wat het oplevert. Om het effect van contentmarketing inzichtelijk te maken, is goed meten essentieel. Bepaal per type content vooraf al wat het op moet leveren, zodat je dit ook consequent kunt meten. Voorbeelden van veelgebruikte KPI’s of metrics zijn: aantal bezoekers, gegenereerde leads of sales, reacties, likes, follow’s, shares of verbetering van je SEO resultaten. Hou de resultaten pro-actief bij, zo krijg je inzicht in wat wel werkt en wat niet. Dit geeft je daarna ook de mogelijkheid om beter bij te sturen.
Creëer en experimenteer met content
Een goede afwisseling in thema’s en onderwerpen is zeer belangrijk. Er moet voldoende ruimte zijn voor “fun”, informatie, onderzoeken, tips en ‘wow’-momenten. Je kunt hiervoor een contentkalender opstellen om de juiste afwisseling van thema’s en onderwerpen goed te plannen. Maar maak het niet te geregisseerd, geef je content creators wel voldoende ruimte om ook te experimenteren.
Dialoog met de klant en wederkerigheid
Vergeet vooral niet om ook de dialoog aan te gaan met je klant. Als je de aandacht van een klant weet te trekken en deze spendeert tijd aan jou, beloon dat door aandacht terug te geven. Zo kom je er ook achter wat jouw klanten echt bezig houdt. Deze inzichten kun je weer gebruiken om de content aan te scherpen. Doe je dit goed, dan heb je de mogelijkheid om een langdurige relatie met je klanten op te bouwen. Een goede content strategie draait echt om “geven en nemen”. Om wederkerigheid.
Een lange adem..
Investeren in een relatie en deze opbouwen kost veel aandacht en tijd. Hetzelfde geldt voor contentmarketing. Blijf de dialoog met je klanten aangaan, wees relevant, blijf experimenteren, meten en optimaliseren. Maar bovenal geef het tijd.
Wil je meer tips voor contentmarketing kijk dan ook eens op de speciale contentsectie van Frankwatching.